- نقد و بررسی
- توضیحات
- مشخصات
- نظرات کاربران
کلسیم: این عنصر فراوانترین ماده معدنی موجود در بدن انسان است که 99% آن در استخوانها و دندانها و 1% باقی مانده در خون، سلولهای عصبی و سایر مایعات بدن یافت میشود. از آنجایی که کلسیم بخش عمده استخوانها را تشکیل میدهد، دریافت روزانه آن برای داشتن استخوانهای مستحکم و متراکم ضروری است. کمبود کلسیم در بزرگسالان منجر به استئوپروز (پوکی استخوان) و درنتیجه افزایش خطر شکستگیها میشود. زنان (به ویژه بعد از یائسگی) بیشتر از مردان مستعد پوکی استخوان هستند. کمبود کلسیم و ویتامین D3 در کودکان نیز منجر به راشیتیسم (نرمی استخوان)، اختلالات رشد و کوتاهی قد میشود.
ویتامین D3: ویتامین D3 با افزایش جذب کلسیم در رودهها و کاهش دفع از کلیهها، برای رشد و استحکام استخوانها ضروری است. کمبود ویتامین D3 باعث ضعف و شکنندگی استخوانها شده و احتمال بروز استئوپروز (پوکی استخوان) را افزایش میدهد. بههمین دلیل مکمل یاری با کلسیم و ویتامین D3 در زنان یائسه و مردان مسنتر منجر به افزایش توده استخوانی، کاهش خطر پوکی استخوان و شکستگیها میشود.
روی: روی یکی از مهمترین مواد معدنی موجود در استخوان است و نقش مهمی در تحریک سلولهای استخوان ساز، مینرالیزاسیون و در نهایت استحکام استخوانها ایفا میکند. از عوارض کمبود روی، کاهش تراکم استخوانها و دندانها و توقف رشد جسمی و ذهنی است.
منیزیم: منیزیم ضمن کمک به افزایش جذب کلسیم در بدن، در تشکیل استخوانها نیز موثر است. کمبود منیزیم یکی از عوامل پوکی استخوان بهشمار میرود، زیرا منیزیم در تشکیل کریستالهای استخوانی نقش اساسی دارد. مطالعات نشان دادهاند که افزایش دریافت منیزیم هم از راه غذا و هم از راه مکمل، تراکم استخوانی را بهویژه در زنان یائسه و سالمندان افزایش میدهد.
مس: مس برای تشکیل کلاژن و الاستین که پروتئینهای اصلی بافت پیوندی هستند ضروری است. کمبود مس اختلالات بافت پیوندی، کاهش مینرالیزاسیون استخوان و پوکی استخوان را به دنبال دارد.
منگنز: منگنز در تشکیل بافتهای پیوندی و اسکلتی نقش دارد و دریافت آن به همراه کلسیم، روی و مس منجر به افزایش تراکم استخوانی میشود.
ویتامین B6: مطالعات نشان میدهند دریافت کم ویتامین B6 با کاهش تراکم توده استخوانی و افزایش خطر شکستگیها مرتبط است. ویتامین B6 عملکرد هورمونهای استروئیدی ازجمله استروژن را تنظیم میکند؛ استروژنها نقشی اساسی در سلامت و استحکام استخوانی دارند. همچنین تحقیقات نشان میدهد زنانی که بیشتر درگیر مشکلات سندروم پیش از قاعدگی (PMS) هستند از کمبود کلسیم، منیزیم، ویتامین B6 و D3 رنج میبرند، به همین دلیل دریافت این ویتامینها و مواد معدنی باعث تسکین علائم PMS خواهد شد.
بور: بور اثرات مفیدی بر متابولیسم کلسیم، ساخت استخوانها و عملکرد ویتامین D3 دارد. کمبود بور منجر به کاهش استحکام استخوانها میشود.